sábado, 5 de marzo de 2016

Honduras främste indian- och vänsterledare mördad

Bertha Flores Caceres. FOTO: MIRIAM EMANUELSSONMitt under en reportageturné som vi gör i Argentina, Chile och Peru kom meddelandet om att en av våra närmaste vänner i Honduras, Bertha Caceres, hade mördats i sitt hem. Nedanstående länk är texten vi skrev samma dag från Chile och som publiceras i dagens Flamman. Mordet har fördömts över hela Latinamerika och under 8 mars stod mordet på Bertha i centrum i nästan alla demonstrationer, tal, möten och hyllningar över de arbetarkvinnor som mördades i New York av samma sociala klass som Bertha.

Men cynismen har ingen gräns i dagen nyliberala modell. USA, som stod bakom militärkuppen 2009 i Honduras och som bekämpades av Bertha med livet som insats, talar i dag om att mordet måste utredas när det i själva verket är just den statsterrorism och militarism som USA har byggt upp i Honduras som står bakom det politiska mordet den 4 mars. USA-ambassadören hade till och med fräckheten att dyka upp på likvakan. Men Berthas fyra barn fördömer både regimen som USA-imperialismen.


Dick & Miriam Emanuelsson från Cusco, Peru.Honduras främste indian- och vänsterledare mördad
Bertha Flores Cáceres mördades natten mellan onsdag och torsdag förra veckan i sitt hem av okända personer. Hon var ledare för indian- och bondeorganisationen Copinh och en uttalad motståndare mot USA:s kontroll och inflytande i Honduras och den sittande högerregeringen. Denna betraktade hon som en nickedocka i händerna på USA och de transnationella bolagen.
I hennes hem fanns också en mexikansk vän till Bertha, Gustavo Castro, som representerar en mexikansk miljöorganisation. Han sköts i ansiktet och i en hand men överlevde på grund av att han spelade död.
Proteststormar
Det är en nära vän till oss som har mördats av okända som, när det inträffar, alltid skakar om människan. Förutom att vi många gånger intervjuade Bertha, som en av de viktigaste ledarna för den honduranska motståndsfronten, La Resistencia, som bildades samma dag som militären störtade den lagliga regeringen Manuel Zelaya den 28 juni 2009, så hade vi nära relationer till henne.

Mordet på Bertha har väckt en av de största proteststormar någonsin sedan militärkuppen 2009, både i Honduras men också i världen. För Bertha bjöds in överallt där hon berättade om lenkaindianernas och det honduranska folkets försvar av sina naturresurser och mot den politiska och ekonomiska klass som åtta gånger har störtat den bräckliga demokratin i militärkupper.
Leonardo Dicaprio uttryckte sin beundran för Bertha i ett Twitter; ”Incredibly sad news out of Honduras this morning. We should all honor the brave contributions of Cáceres.
FN:s generalsekreterare Luis Almagro uttalade också sitt fördömande i likhet med den i Latinamerika oerhört populära musikgruppen ”Calle 13” där sångaren Rene Perez sa; ”De vill släcka elden som sprids (kampen i Latinamerika) men det finns eld som inte kan släckas med vatten. Mordet på Bertha Cáceres mångfaldigar kampen”!

Lenaindianskan María Paulina Gómez, moster till Paula González som blev det förts offret i kampen mot kraftverksprojketet “Agua Zarca”.
Skottskadad av armékulor, Alan García, son till Tomás García som mördades av armén den 15 de julio 2013.

Hotad och hatad
I december 2013 gjorde vi ett omfattande reportage för Flamman (som publicerades i början av februari 2014) i länet Intibuca som gränsar till El Salvador. Det är ett centrum för lenkaindianerna, ett av sju ursprungsfolk i Honduras. Copinh hade under ett år blockerat ingången till det som ska bli bygget för ett vattenkraftverk.
Världens största byggföretag för kraftverk, det statliga kinesiska bolaget Sinohydro, fick kontraktet för att bygga kraftverket i Rio Blanco. Men det sparkades ut av lenkaindianernas envetna kamp.
– Denna titaniska kamp mot ett transnationellt monster, visar att folken är kapabla och starka nog att tvinga dessa dödens megaprojekt på reträtt. Vi sparkade ut byggbolaget Sinohydro. Det väckte ett ursinne bland de mäktiga och ses som ett “dåligt exempel” för andra rörelser i Honduras som bedriver samma kamp som vi. Själva kraftverkskoncessionen har energibolaget DESA (Desarrollo Energeticos S.A.) fått. Men DESA har inte lyckats anlita ett nytt byggbolag som vill bygga kraftverket.

En armépatrull som dykt upp för att provocera lenkaindianernas blockad.
 
Alla åldrar deltar i blockaden av kraftverksprojektet.


Arresteringsorder och dödslista
Det sa Bertha när vi träffade henne på en hemlig plats i huvudstaden Tegucigalpa. Orsaken till att hon hade gått under jorden var en arresteringsorder som åklagarämbetet hade utfärdat. Bertha anklagades för vapeninnehav men föll i verkligheten offer för en provokation av armén som placerade ut en av de sina på vägen som liftare när Bertha kom i Copinhs bil. Han fick lift och som tack placerade han ut ett vapen. Bara några meter längre fram stoppades bilen av en arméspärr. Sju månader senare frikändes hon på alla anklagelsepunkter.
Bara några månader tidigare hade den internationellt kände spanske domaren Baltasar Garzón lagt fram en lista på 20 honduraner på honduraner skulle mördas av en dödsskvadron. Bertha innehade 1:a-platsen. Garzón krävde att staten borde skydda och inte jaga Bertha.
Dödslistan från dödsskvadronen som toppas av Bertha Caceres.

– Beslutet att mörda mig och beslutet att samtidigt döma mig till fängelse är resultatet och svaret på vår kollektiva kamp. Vi har sagt det tidigare men det förtjänar att upprepas; vi lever i en enklav för gruv-, energi- och oljebolag, bananbolag och maquilasbolag (enorma hangarer av arbetskraft där bolaget inte betalar skatt men en lön till arbetarna som ligger under minimilönen).
– Med den nya regimen Juan Orlando Hernandez (som valdes i ett skamlöst valfusk den 24 november 2013) ska vi dessutom bli en enklav för “Modellstäder” (Ciudades Modelos) med egna lagar som bestäms av det transnationella bolaget. Det blir en Stat i en Stat som står i tjänst hos det transnationella kapitalet.
– Alla dessa “enklaveprojekt” är ackompanjerade av en plan för en kraftig militarisering av Honduras. Landet fortsätter att vara ett laboratorium för USA:s imperialistiska politik, en plats varifrån invasioner av andra folk och länder kan genomföras eller för att bekämpa rörelser som slåss mot utplundringen av sitt lands naturresurser.
Så sa hon till Flamman i slutet av december 2013.
Och natten den 3 mars i år mördades hon, dagen innan hennes fyra barn skulle fira hennes 45-årsdag.Igår ´terrorist´, idag hyllad
De som igår anklagade henne för ”subversiv gerillaverksamhet” är i dag de som hyllar henne i vad som fått hennes tre döttrar och son att explodera i indignation. President Juan Orlando Hernandez sa bara några timmar efter mordet:
– Detta brott är för oss ett brott mot Honduras, det är ett slag mot Honduras´ folk.
James Nealon
USA:s ambassadör i Honduras, James Nealon kom till likvakan och bekräftade det gamla uttrycket om vem som är den verklige starke mannen i det Honduras som föraktfullt i USA kallades för ”Bananrepublik”:
– Jag ska prata direkt med presidenten (Juan Orlando H.) och säkerhetsorganen Honduras´ och ska meddela alla att ambassadens alla resurser står till förfogande för att utredningen ska komma i gång.

Internationell oberoende kommission
Men Bertha Caceres fyra barn litar varken på USA-ambassadören och än mindre på Honduras president. De kräver att en internationell oberoende kommission ska genomföra utredningen om mordet på deras mor.
– De mördade Modern till ett helt folk och det är ett politiskt mord. De ansvariga för mordet finns bland företagsgrupper, hos regeringen och de kommunala myndigheterna i regionen.
Bland de senare finns Javier Martinez, borgmästaren i staden Esperanza, där Bertha bodde. När Martinez dök upp närheten av likvakan var han en hårsmån från att lynchas av de rasande massorna. Ett rådigt ingripande från polisen förhindrade att han skulle ha dödats.
– Vi kan inte tolerera president Hernandez uttalande för de är vulgära och är en förolämpning mot vårt folk och familj, sa Olivia Zuñiga Caceres, en av Berthas tre döttrar.
Bertha var en av tongivande i den honduranska Motståndsfronten och den politiska grenen av denna, Libertad y Refundación, partiet Libre.
Dick Emanuelsson

Begravningsprocessionen, lördag 5 mars, 2016 i La Esperanza, Intibuca med sina 21.000 invånare.


Otröstliga.

Nedansténde är en lång intervju (på sanska) vi gjorde med Bertha den 11 november 2009, fem månader efter militärkuppen och två veckor innan det USA-riggade valet som genomfördes under undantagstillstånd och som bojkottades av Motståndsfronten, La Resistencia. Bertha uppmanade Motståndsfronten att bygga en dubbel- och folkmakt efter valet som bojkottades av 70 procent av Honduras´ folk.

(1) Vamos a crear un poder popular paralelo: Berta Flores Cáceres

https://youtu.be/MzX7WovUi2k

2. ¿Por que no han logrado tumbar el régimen de facto
durante los cinco meses de resistencia contra el golpe de estado? La CIA esta aquí en Honduras y hay que evitar sus revoluciones naranjas, dice Berta Flores en la segunda parte de la entrevista con el reportero Dick Emanuelsson.
https://youtu.be/sIFGzvbthIc

3. Una gran riqueza de esta lucha del pueblo Hondureño es su diversidad. La diversidad no es división, y esa diversidad tiene que estar bajo un solo objetivo, juntándose, uniéndose en propuestas diversas, dice Berta Flores en la tercera parte de la entrevista con el reportero Dick Emanuelsson.
https://youtu.be/7HIuhM5xTBk

4. En la cuarta parte Berta Flores habla sobre la militarización del departamento de Intibucá, con gran concentración de indígenas Lenka en donde casi un millar de reservistas han ocupado la cabecera departamental y en donde llegan los candidatos golpistas con fuertes contingentes militares y policiales.
https://youtu.be/IRUcPuxpOgE

5. La campaña electoral y la posición del partido Unificación Democrática de participar en las elecciones son rechazadas por COPINH y la Resistencia. Presidente Zelaya las considera totalmente nulas, ya que es un régimen usurpador que organiza las elecciones. Berta Flores llama a los militantes de la UD de no avalar las elecciones en la quinta parte de la entrevista con el reportero Dick Emanuelsson.
https://youtu.be/dTAvKGq0tHA

6. ¡ QUE SE VAYAN TODOS! La Constituyente es la meta política, dice Berta Flores en la sexta parte de la entrevista con el reportero Dick Emanuelsson. El Congreso Nacional es el símbolo de Traición a la Patria, que se vayan todos, es lo que tenemos que hacer, eso es refundar al país, subraya la dirigenta popular.
https://youtu.be/S8MlRrzx-iQ

7. ¿Qué pasará después de las elecciones? ¿Cuáles serán las tareas de lucha de la Resistencia contra un régimen que carece de legalidad y legitimidad? Berta Flores dibuja en la séptima y última parte de la entrevista con el reportero Dick Emanuelsson las acciones que tiene que emprender para lograr construir una nueva Honduras donde todos quepan.
https://youtu.be/W50992zA8HA