miércoles, 29 de junio de 2016

”Bertha Caceres mördades av en enhet ur den honduranska armén”

Enligt sergeant Rodrigo Cruz opererar två dödsskvadroner inom armén med uppgift att likvidera politiska obekväma personer. Bertha är ett av offren. Militären på bilden har inget med mordet att göra. FOTO:DICK EMANUELSSON
”Bertha Caceres mördades av en enhet ur den honduranska armén”

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-06-25 / Berta Caceres fanns på en mordlista som distribuerades av yrkesmilitärer som tränats av militärer från USA och Colombia, uppger en deserterad officer från den honduranska armén.

– Jag är till hundra procent säker på att Bertha mördades av en enhet ur den honduranska armén, sa han till den brittiska dagstidningen The Guardian den 21 juni i år.

Tidningen kallar honom för sergeant Rodrigo Cruz. Enligt denne finns det två elitkommandon ur den honduranska armén som har till uppgift att likvidera politiskt obekväma personer. Vem som beställer morden är inte klarlagt. Listorna innehåller namn och fotografier på de kommande offren, enligt Cruz.

I en lista på 18 personer som den spanske domaren Baltasar Garzon offentliggjorde i november 2013 under sitt besök i Honduras, toppades listan av Bertha Caceres. Enligt sergeant Cruz återfanns Caceres´ namn på en lista som överlämnades till ett militärt säkerhets- och poliskommande, Fusina, som bara några månader innan mordet på Caceres tränades av 300 marinsoldater och FBI-agenter från USA.

Bertha Caceres, ledare för Copinh och en framstående ledare för den honduranska Motståndsfronten FNRP mördades av en dödsskvadron inom armén, uppger en deserterad officer.


Det var i början av 2014 som Fusina bildades av den då nye presidenten i Honduras, Juan Orlando Hernandez. Över 11000 nya militariserade poliser har utbildats med sikte på att ersätta den ordinarie nationella polisen som är genomsyrad av korruption. Hernandez är själv löjtnant i arméreserven och anklagas av människorättsorganisationer i och utanför Honduras för att ha militariserat landet på alla samhällsnivåer.

Juan Orlando Hernandez inspekterar den nyinrättade militariserade polisen med 11.000 enheter.


”Israeliska och colombianska aktörer”
Vitalino Alvarez, bondeledaren som utsatts
för fyra mordattentat.
På andra plats på mordlistan som Garzon offentliggjorde återfinns Vitalino Alvarez. Han är en välkänd ledare för de organiserade bönderna i Aguandalen i norra Honduras. Tre landägare förfogar där över 40.000 hektar medan bönderna slåss för livet för en jordreform. I den kampen har närmare 150 unga bönder mördats. Alvarez själv har utsatts för fyra attentat, det senaste bara 17 dagar efter mordet på Bertha Caceres.

Är han förvånad över att en desertör, som tagit sin tillflykt till ett av Honduras´ grannländer nu lägger korten på bordet?

– Inte det minsta, säger han bestämt och utan att tveka när Flamman ringer upp honom.

– Vi har sedan länge uppmärksammat myndigheterna och människorättsorganisationer om att dödsskvadroner, med både israeliska och colombianska aktörer, deltar i terrorn och morden mot bönderna i Aguandalen. Här pågår en Plan Colombia med honduransk variant. Mordlistan som offentliggjordes trodde vi första var ägnat till att skrämma oss till tystnad och passivitet. Men efter mordet på Bertha är det är uppenbart att det handlar om att likvidera oss, säger Alvarez.

En militär rådgivare från USA:s Södra Militärkommando (US Southern Command) framför honduranska arméstyrkor varifrån två dödsskvadroner påstås ha rekryterats. En av dessa kommandon ska ha mördat Bertha Caceres, enligt den avhoppade armésegeanten.


”Subversiva gerillaelement”
Aguandalen är sedan militärkuppen 2009 en region som är totalt militariserad av Xatruchkommandot. I det ingår både armén, polisen och den militära underrättelsetjänsten. Sergeant Cruz deltog i Xatruchkommandots operationer som sedan statskuppen 2009 betraktar bönderna och deras organisation som ”subversiva gerillaelement”, trots att böndernas enda vapen är deras arbetsverktyg, macheten.

Aguandalen är sedan militärkuppen 2009 en region som är totalt militariserad av Xatruchkommandot. I det ingår både armén, polisen och den militära underrättelsetjänsten som är spridd över det strategiska området. Målet att förhindra varje jordockupation från de jordlösa och skydda de tre landägarnas egendomar.

Sergeant Cruz deltog i Xatruchkommandot operationer som sedan statskuppen 2009 betraktar bönderna och deras organisation som ”subversiva gerillaelement”, trots att böndernas enda vapen är deras arbetsverktyg, macheten.

I mitten av december 2015 samlade sergeant Cruz´ befäl sina soldater och visade dem flera papper med namn, foton och adresser/telefon över varje offer.

– Men löjtnanten sa att han inte var beredd att fortsätta för det handlade om hederligt folk som kämpade för sina familjer och samhällen. Han stod under hård press från sina överordnade och befälhavaren för Xatruchkommandot, överste René Jovel Martinez, uppgav sergeant Rodrigo Cruz till The Guardian.

Löjtnanten lämnade Fusina och Xatruch för han stod helt enkelt inte ut med uppgiften att mörda, säger Cruz.

Tre av de fem bönderna som massakrerade i november 2010 av en militär grupp som bönderna hävdar kommer från armén och de tre landägarnas egen säkerhetsstyrka. Ingen är gripen för morden. Sammanlagt har 150 organiserade bönder mördats sedan militärkuppen 2009.


Kroppsdelarna kastades i floden
Enligt Cruz väcktes han och hans kamrater i specialenheten en natt med uppgiften att transportera stora svarta plastpåsar till floden Rio Aguan. Där tömdes de på sitt innehåll, rester av kropparna av mördade bönder.

USA:s militära stöd till Honduras sedan 2010, ett halvår efter militärkuppen, uppgår till 200 miljoner dollar. USA:s största militärbas i Centralamerika, Soto Cano, även kallad Palmerola, i centrala Honduras, har byggts ut för 25 miljoner dollar och med plats för 700 nya enheter från de så kallade US Taske Forces. Enligt egna uppgifter finns det 600 militära USA-rådgivare samt 650 civila USA-anställda på USA:s flygbas som har den längsta landningsbanan i Centralamerika.

Sergeant Rodrigo Cruz intervjuades flera gånger av The Guardians reportrar, både via skype-video som på telefon och e-post. Tidningen talade med en rad andra personer med kännedom om Cruz som bekräftade hans existens och uppgifter i armén.

– Om jag skulle ha stannat hemma skulle jag ha mördats. Tio av mina gamla kollegor är försvunna. Och jag är 100 procent säker på att Bertha Caceres mördades av armén, sa Cruz till The Guardian.

Terrorn som statspolitik
Berthita Zuñiga, Bertha Caceres´ dotter, säger att vittnesmålet från den deserterade militären förstärker kraven från familjen att bara en internationell oberoende undersökning kan finna de intellektuellt ansvariga för mordet på deras mor.

– Detta visar att dödsskvadronerna opererar med bas i armén. De används för att göra sig av med oppositionens planer på en ny regering. Men det visar också att brotten mot de mänskliga rättigheterna är statspolitik i Honduras.

Den honduranska militären och försvarsministeriet vägrade kommentera uppgifterna från sergeant Cruz, trots flera påstötningar från The Guardian. Men när den politiska bomben exploderade den 21 juni, tvingades generalerna och försvarsministern gå ut och dementera uppgifterna som ”falska”.

– Honduras´ väpnade styrkor är en institution som är under en permanent fortbildning med målet att ge en bättre service till folket. 

Berthita Zuñiga Caceres talar framför åklagarämbetet och kräver att en internationell oberoende kommission tar över utredningarna för att de intellektuellt ansvariga ska gripas.


Militär polisinstruktör gripen för mordet
Den honduranska militären och försvarsministeriet vägrade kommentera uppgifterna från sergeant Cruz, trots flera påstötningar från The Guardian. Men när den politiska bomben exploderade den 21 juni, tvingades generalerna och försvarsministern gå ut och dementera uppgifterna som ”falska”.

– Honduras´ väpnade styrkor är en institution som är under en permanent fortbildning med målet att ge en bättre service till folket.

Två av de fem gripna för mordet på Caceres är militärer, en före detta löjtnant, som Flamman tidigare intervjuade och den aktive armémajoren Mariano Díaz Chavez. Denne tillhörde arméns specialstyrkor och den militära underrättelsetjänsten och tjänstgjorde i Irak under befäl av USA-armén.

Audio: intervju med Vitalino Alvarez, från MUCA (på spanska):