sábado, 27 de mayo de 2017

Honduras: DEA och USA-diplomat ljög om massaker på miskitoindianer i maj 2012

Juana Jackson, 28, gravid i den 6:e månaden dödades av DEA-agenternas maskingevärseld (M60) den 11 maj 2012 när de öppnade eld från sina Black Hawkhelikoptrar mot en taxibåt med civila. USA-ambassaden och DEA förnekade kategoriskt sitt ansvar men en rapport från USA-regeringens inspektörer förra veckan slår fast att DEA ljög.
Honduras:
DEA och USA-diplomat ljög om massaker på miskitoindianer i maj 2012

Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2017-05-27 / Såväl DEA som USA-ambassadens representant i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa ljög om massakern på miskitoindianer i maj 2012. En regeringsrapport som publicerades i Washington i slutet av förra veckan slår fast att det var DEA-agenterna som från sina Black Hawkhelikoptrar öppnade eld med maskingevär mot de civila som färdades i en taxibåt på floden Rio Patuca.

Det fatala resultatet blev fyra döda och sju sårade. Två av de döda var två unga kvinnor 25 och 26 år gamla som var gravida i 5:e respektive 6:e månaden. I likhet med de andra passagerna i taxibåten kom de från samhället Paptalaya i länet Gracias a Dios (Tack vare Gud). Färden gick på floden Rio Patuca natten den 11 maj 2012 för att undvika den olidliga hettan under soltimmarna. Kvinnorna skulle anlända till hälsovårdscentralen i kommunen Ahuas för en graviditetskontroll just när kliniken slog upp sina dörrar vid 7-tiden på morgonen. En 14- och 21-åring var de två andra offren. De sju andra uppvisade svåra skottskador med men för livet. DEA anklagade offren för att samarbeta med en narkotikakartell utan att presentera ett enda bevis för det.

Enligt explorationer finns en av världens största oljereserver i denna del av världen i regionen Mosquitia. Det var en av orsakerna till militärkuppen den 28 juni 2009. Honduras´ inlemmande i Alba och Petrocaribe, lett av Venezuela och det statliga oljebolaget PDVSA sågs som en direkt utmaning mot USA:s kontroll av sin "Bakgård".
I dessa farkoster färdas vanligtvis befolkningen i regionen Mosquitia, gränsregion till Nicaragua på atlantkusten, på nattetid för att undvika sol och stark hetta under dagtid. FOTO: MARVIN PALACIOS.

Förra veckan presenterade USA-regeringens inspektörer en rapport som i sitt innehåll bokstavligen klär av både DEA och USA-ambassadens press- och kulturansvarige Steven Posivaks uttalande till denne reporter 2012. Rapporten slår fast och anklagar DEA för att ha blåljugit från första början om sitt ansvar och skuld i massakern på elva honduraner. DEA-cheferna förhördes av både USA-kongressen som USA:s Justitiedepartement och stod fast vid sina påståenden men utan att presentera ett enda bevis för sin påstådda oskuld.


[Video] Vittnesmålen (på spanska):
https://vimeo.com/43278415

La masacre en Mosquitia, Honduras: “Sólo los agentes de la DEA pueden disparar desde un helicóptero” from Dick & Mirian Emanuelsson on Vimeo.


USA-militär öppnar eld från en arméhelikopter. [Foto: Arkiv].

USA-diplomaten som blåljög

Även USA-ambassadens Stephen Posivak slog kategoriskt fast att det var honduransk militär som avlossade de dödande skotten. Honduras ÖB hade strax innan lika kategoriskt förnekat att det var honduransk militär som avlossade de dödande skotten. Och opinionen i landet frågade sig; vem var det då som massakrerade deras landsmän?

Stephen Posivak och den tidigare USA-ambassadören
i Tegucigalpa, Lisa Kubiske.
– Vi kan inte kommentera detta fall innan utredningen har genomförts, sa Posivak när jag ringde upp honom i maj 2012.

Vet ambassaden hur många helikoptrar som deltog i operationen?

– Jag har inga exakta siffror. Vår ståndpunkt är att inte göra uttalanden innan utredningen har slutförts.

På åtta olika platser har Pentagon militärbaser eller radarinstallationer som kontrollerar det honduranska luftrummet.
Hasked Brooks Wood, en av de fyra döda, bara 14 år.

Clara Wood Rivas, mor till Hasked Brooks Wood. Foto: Dick Emanuelsson.

Emerson Martínez, 21, en av de fyra döda vid massakern.
Juana Jackson, ett av de fyra offren tillsammans med sin mor.
 

Vet man nationaliteten på helikoptrarna?

– Ja, det är USA-helikoptrar. Men jag vet inte exakt hur många de är.

Förfogar ambassaden över siffror på hur många DEA-agenter, honduranska polis- och militärer eller om det även deltog kontraktatsanställda militärer i operationen och i händelse av det, vilken nationalitet de tillhör?

– Vi förmedlar ingen information över denna incident (Sic!). Det går att få information från (det honduranska) Säkerhetsministeriet. För det var en operation utförd av den honduranska polisen.

Befälhavaren för Honduras´ väpnade styrkor slår kategoriskt fast att ingen honduransk polis eller militär avlossade ett enda skott.

– Jag kan inte kommentera vad honduranerna säger eller inte gör. Det är bättre fråga de honduranska myndigheterna. Men JAG kan bekräfta att ingen DEA-agent avlossade (skott) vid incidenten.

Det kan ni bekräfta?

– Ja, det kan jag göra. DEA:s språkrör och USA:s UD (State Departement) har “off the record” bägge sagt det. Även den honduranske utrikesministern (Arturo) Corrales har bekräftat att ingen DEA-agent sköt under incidenten.

Men han befann ju sig i Washington vid det tillfället. . .

– Ja, alltså, . . . . det är vad han sa, uppgav USA-diplomaten med ett nervöst osäkert skratt.

Jag frågade även USA-diplomaten om han hade kännedom om de bandupptagningar, såväl audio som visuellt som DEA förfogar över och använder i alla sina fordon, flygplan och helikoptrar där alla rörelser och operationer registreras via datorer och infraröda kameror under nattetid. Men diplomaten Posivak sa att han inte förfogade över dylik information.


”Bara DEA-agenter kan skjuta från luften”

Vår poliskontakt inom Honduras´ åklagarämbete, som har deltagit i många operationer i jakten på narkotikakartellerna på Honduras´ atlantkust förklarade hur en gemensam operation DEA-Honduras går till:

– Det är inte den vanliga polisen som deltar i dessa operationer utan
Militära honduranska Kobrakommandon.
specialstyrkor från de så kallade Kobrakommandona. I DEA-helikoptern, som är en bepansrad Black&Hawk deltar även en honduransk åklagare och en poliskommissarie. Kobramilitärerna kan inte göra ett skvatt när de befinner sig i luften, det är bara DEA-agenterna som har befogenheter att öppna eld med sina M60-gevär när helikoptern befinner sig i luften, vilket var det som skedde i Mosquitia. Kobrasoldaterena kan bara agera när Helikoptern har landat och dörrarna öppnats, sa polisagenten inom åklagarämbetets narkotikaenhet.

I klartext handlar det om att bara DEA-agenterna kan öppna eld, och agenternas nationalitet är Made In USA. Flera av offren hade perforationer mitt i huvudet vilket bekräftar en otrolig pricksäkerhet, trots att massakern ägde rum 03.00 mitt i mörkret och bekräftar att USA-agenterna använde sig av infrarött sikte.

Homeland Security drog in visumet

När reportaget publicerades i maj 2012 dröjde det två veckor innan jag fick ett e-postmeddelande från Homeland Security om att mitt 2-årsvisum hade ”modifierats”, vilket betydde att det hade dragits in. Jag ansökte om och fick visum i februari 2012 för att via Miami (det billigaste alternativet) resa till Sverige efter att min syster hastigt insjuknade i cancer och senare avled. Reportaget publicerades på spanska i slutet av maj samma år.Källa:

Honduras: DEA y el diplomático Stephen Posivak de la embajada estadounidense en Tegucigalpa mintieron sobre la masacre en la Mosquitia en mayo del 2012. Por Dick Emanuelsson


DEA mintió sobre operación antidrogas en Honduras. Por La TribunaPublicerad i Proletären nr 24 2017, 15 juni