sábado, 2 de diciembre de 2017

Undantagstillstånd och utegångsförbud i upprorets Honduras som hittills har krävt sju döda, tjugo skottskadade och hundratals gripna

Det honduranska folket vägrar acceptera valresultatet som det hävdar är ett flagrant valfusk. Ett växande uppror skakar den faktiska makten i landet och USA-ambassaden. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.

Undantagstillstånd och utegångsförbud i upprorets Honduras som hittills har krävt sju döda, tjugo skottskadade och hundratals gripna

DICK EMANUELSSON / PROLETÄREN / TEGUCIGALPA / 2017-12-02 / En vecka efter valet i Honduras, där oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla, uppbackad av den honduranska vänstern vann med fem procent, har Valtribunalen ännu inte deklarerat Nasralla som vinnare.

I stället hävdar Tribunalen att den sittande högerpresidenten, Juan Orlando Hernandez (JOH) leder rösträkningen med en (1) procent, en förändring efter att elektriciteten kollapsade, efter att Tribunalens datasystem kollapsade och de senare manipulationerna av valresultatet till den sittande presidentens fördel, en statistiskt sett helt omöjlig ekvation, enligt alla experter i temat.

Den Panamamerikanska vägen i södra Tegucigalpa har varit ockuperad av folket de senaste tre dagarna. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


REGIMEN INFÖR UNDANTAGSTILLSTÅND

Sedan i onsdags pågår det ett uppror i hela landet. Enbart i huvudstaden Tegucigalpa reste befolkningen barrikader på fler än 30 ekonomiskt strategiska platser. Bostadsområdena blev ointagliga för militär och polis.

Vi har varit isolerade i vårt bostadsområde söder om huvudstaden tills i morse på grund av den ockupation av den panamerikanska vägen, som leder till El Salvador och Nicaragua, och som befolkningen i dessa områden genomförde under 48 timmar.

Ställd inför detta faktum om ett växande folkligt uppror upphävde regimen igår kväll (fredag) de konstitutionella rättigheterna och överlämnade makten till de väpnade styrkorna, den militära underrättelsetjänsten och landets säkerhetspolis.

Det paradoxala har alltså uppstått, att landets avgående president, som samtidigt är presidentkandidat i förra söndagens presidentval, har genomfört ett undantagstillstånd med utegångsförbud mellan 18.00-06.00, förbud att genomföra möten. JOH är en man som kontrollerar Högsta Domstolen, Valtribunalen, Åklagarämbetet och landets kongress men har förlorat valet.

Den 28-åriga Kimberly Dayana Fonseca var en av de aktiva i massprotesterna och sköts ihjäl i skuggan av undantagstillståndet där militären och underrättelsetjänsten opererar som under vilken militärdiktatur som helst.


SJU DÖDA, 20 SKADADE, HUNDRATALS GRIPNA

Redan igår kväll, fredags, infördes utegångsförbudet efter att regimen tillkännagett beslutet. En timme senare sköts flera demonstranter ihjäl av militären i Honduras´ industristad San Pedro Sula.

I Tegucigalpa sköts en 14-åring av militären och avled senare på sjukhuset.

Den 28-åriga Kimberly Dayana Fonseca, som deltog i massprotesterna i arbetarområdena Villanueva och Residencial Honduras i Tegucigalpa gick samma öde till mötes.

I morgon söndag, har Oppositionsalliansen kallat till megaprotester över hela landet och  trotsar vad de kallar för ”Diktaturens Undantagstillstånd”.

MEGAREPORTAGE I PROLETÄREN

Just nu är klockan 20.50 på lördagskvällen och i vårt bostadsområde, som består av cirka 650 hem, befolkade av fattiga och lägre medelklass (enligt latinamerikanska mått, som inte har något med svenska mått att göra) är det ett fasansfullt liv av kastruller som husmödrarna slår på, trumpeter och fyrverkerier av alla dess slag och folk som trotsar regimen och är ute på gatorna. Det är samma rapporter som strömmar in från hela landet.

Nästa onsdag kan du läsa ett komplett reportage med de senaste uppgifterna om UPPRORETS HONDURAS i PROLETÄREN, det enda svenska mediet som rapporterar direkt på plats från det centralamerikanska landet.