martes, 3 de mayo de 2016

Nytt attentat mot honduransk journalist: ”Den här dagen överlever du inte”!

Journalisten Felix Molina när han anlände till universitetssjukhuset Hospital Escuela. Foto: Gilberto Rios.




Nytt attentat mot honduransk journalist

”Den här dagen överlever du inte”!

Av Dick Emanuelsson *

TEGUCIGALPA / 2016-05-03 / Den i Honduras välkände journalisten Félix Antonio Molina utsattes igår för ett attentat som nära kostade honom livet. Sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009 har över 30 journalister mördats i det centralamerikanska landet.

Det otroliga är att Felix, en nära vän, kamrat och kollega utsattes för vad som först såg ut som ett rånförsök klockan 12.30 när han var på väg till radiokanalen. En man beordrade Felix att överlämna sin mobiltelefon samtidigt som han gav sin kvinnliga kumpan ordern ”SKJUT HONOM”! Men taxichauffören, som hade i backspegeln sett kvinnan dyka upp, gjorde en snabb manöver och lyckades undkomma attentatet. Det är så Felix beskriver händelsen i sin Facebook.

Felix Molina intervjuas av artikelförfattaren, Dick Emanuelsson. Foto: Miriam Emanuelsson.

Det andra attentatet

Sex timmar senare, på exakt samma plats, mitt under rusningstid och mycket trafik, dök två män upp, varav den ene var den samme som hade deltagit i attentatet mot Felix vid middagstid.

– Den här dagen överlever du inte! sa mannen och avlossade pistolen.

Instinkten gjorde att Felix ställde sig upp i taxin. Och i stället för att kulorna trängde in i bröstet eller huvudet, sköts han med två skott i bägge låren. Därefter flydde attentatsmännen.

Vår kollega förlorade mycket blod och taxichauffören körde Felix Molina till universitetssjukhuset som ligger bara 4-5 kvarter från attentatsplatsen där han anlände klockan 19.00. Dit anlände kollegor, vänner och representanter för människorättsorganisationerna i Honduras.

En kollega som mördats.

Reporter mot statskuppen

Felix begrep att det handlade om ett attentat mot hans liv och att det tidigare ”rånförsöket” var ett sätt att dölja det verkliga motivet; att tysta en av Honduras mest stridbara journalister och reportrar. Han har de senaste trettio åren dragit fram korruptionsskandaler och andra teman som utmanat den reella makten i detta centralamerikanska land som enligt FN är det mest våldsamma i världen, vid sidan av länder i krigskonflikt.

Felix Molina var under flera år reporter i den största radiostationen Radio Amerika. Men senare inledde han en frilansbana som vid militärkuppen övergick till att vara ansvarig för radioprogrammet ”RESISTENCIA”, motstånd. Det var ett program som sände varje dag vid 8-tiden på kvällen under tre år och som rapporterade om motståndet mot den militära statskuppen.

Ett offer för den militära statskuppen, den unge muraren Pedro Maigdiel, 23. Foto: Miriam Emanuelsson.


Den mördade indianledaren Bertha Caceres´ radiostation

Under de senaste två åren har han varit ansvarig för att bygga upp ett landsomfattande nätverk av radiostationer för de olika indian- och ursprungsbefolkningarna i Honduras, men även bland bondebefolkningarna. Den tyska staten har deltagit som finansiär för detta ambitiösa program som också inkluderar utbildning i radiojournalistik.

Detta arbete har irriterat och utmanat mäktiga land- och industriintressen i Honduras. Radio Lenca, som den mördade ledaren för lenkaindianerna Bertha Caceres ledde, har fått stor hjälp att utvecklas av Felix Molina.

Bertha Caceres var samordnare för indianorganisationen Copinh. Sedan flera år för Copinh en intensiv bitter kamp mot kraftverksbygget i regionen Rio Blanco i länet Intibuca, nära gränsen till El Salvador. Lenkafolket har under denna tid blockerat infarten till det bygget som leds av kraftverkskonsortiet Desa. Och det var här som Felix Molina gjorde många radioprogram där deltagarna i blockaden intervjuades.

Bertha Caceres tar emot det "Görna Nobelpriset" Goldman 2015 i New York. Den 3 mars i år mördades hon.



En f.d. armélöjnant greps för mordet på Bertha

I december 2013 gjorde även vi (Miriam och Dick Emanuelsson) ett reportage i regionen och stötte bland annat på Douglas Bustillo, f.d. armélöjtnant men då, i december 2013, säkerhetschef för bygget och hatad av civilbefolkningen. Bertha Caceres sa i en intervju som vi gjorde tre dagar senare att Bustillo var ansvarig för både kidnappningar som hot.

I går morse, några timmar innan Felix Molina utsattes för det första attentatet, greps Bustillo och tre andra honduraner av åklagarämbetet, utpekade som ansvariga för mordet på Bertha Caceres. En av de fyra är en aktiv armémajor, den tredje är biolog i tjänst hos företaget Desa och en fjärde, en 24-åring, utpekas som en ”sicario”, lönnmördare.

I klartext kan attentatet mot Felix Molina handla om en vedergällning för gripandena och för Felix Molinas ingående reportage från kraftverksblockaden. Reportagen har inte fallit i god jord hos de ekonomiska krafter som i Felix Molina och Bertha Caceres sett potentiella fiender för sitt kraftverksprojekt.

Och Felix´ arbete med det nationella nätverket av radiostationer över Honduras är ett direkt hot mot dessa mäktiga honduranska och utländska ekonomiska intressen. Efter statskuppen delade den civila-militära juntan ut över 50 koncessioner till dessa ekonomiska intressen för bygganden av kraftverk- eller gruvprojekt runt om i Honduras, på platser där framför allt ursprungsbefolkningarna återfinns.

Den förre armélöjtnanten Douglas Bustillo, säkerhetschef för kraftverksbygget, nu gripen som delaktig i mordet på Bertha Caceres. Foto: Miriam Emanuelsson.


Felix tackar för solidariteten

I ett skriftligt uttalande som vår kollega gjorde i morse från det sjukhus han befinner sig, med skydd av ett stort antal poliser, skriver han följande:

”Jag vill tacka alla solidariska personer och institutioner som oroat sig (för min situation). Jag förklarar mig härmed som en överlevande i denna osäkerhet som detta land genomlider. Jag överlåter till de ärliga undersökningsorganen, fria från korruption, att utreda denna attack. Det är inte min avsikt att gissa över vad som hände, men eftersom attacken upprepades samma dag kan jag föreställa mig att det inte handlade om ett enkelt rånförsök av en mobiltelefon utan en direkt attack mot min person. Om det förhåller sig så, är jag den mest intresserade av att veta varför. För jag vill fortsätta utöva journalistik och fortsätta leva utan rädsla”.

Stockholms Bostadsborgarråd i Honduras

Ann-Margreth Liv på 1 maj i Tegucigalpa.
Stockholms Bostadsborgarråd Ann-Margret Liv (v), som är i Honduras just nu för att förstärka kontakterna med sina broderpartier i Mesoamerika (från Mexiko-Panama), är skakad men också indignerad över vad som har hänt:

– Att en reporter är nära att mördas bara några timmar innan Pressfrihetens Dag skulle börja, (i dag den 3 maj) illustrerar situationen i Honduras. Felix Molina är en av de modigaste journalisterna i landet och en av de som vågat kritisera Honduras korrumperade högerregering och nationella oligarki. Jag uppmanar organisationer som värnar mänskliga rättigheter och pressfrihet att besöka Honduras för att protestera direkt på plats, understryker Livh som uppmanar Svenska Journalistförbundet att uttala sin solidaritet med Molina och Honduras´ journalister med krav på att deras personliga säkerhet och integritet garanteras.

Se även:
Honduras:

Indianblod flyter i kampen mot kraftverksprojektet i Rio Blanco
http://hondurasdick.blogspot.com/2016/03/honduras-indianblod-flyter-i-kampen-mot.html