lunes, 22 de octubre de 2018

Honduras-Exodus: 1500 honduranska barn sover i natt på ett torg i Chiapas

Den mexikanska dagstidningen El Universal skrev i dag att över 14.000 honduraner deltar i Karavanen mot Mexico City.




Honduras-Exodus: 1500 honduranska barn sover i natt på ett torg i Chiapas

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-22 / De är mer än 7220 människor från Honduras som i eftermiddag och måndag kväll har anlänt till ´la Plaza Central´, det centrala torget i kommunen Huixtla, i den mexikanska delstaten Chiapas.

Det uppgav i direktsändning den enda honduranska och dessutom den enda oppositionella Tv-kanalen UNETV:s utsände reporter César Silva.

Han säger att på order av den politiska ledningen i såväl kommunen som den federala staten, det vill säga högsta order från presidentpalatset, är alla affärer och hotell eller pensionat stängda. Inte ens för Silva och hans två kamrater från UNETV finns det ett enda hotellrum eller ens golv att övernatta på. Den avgående nickedocksregeringen Enrique Peña Nieto är inför Donald Trumps hot och order om att stoppa Karavanen blivit desperat. Med de nämnda besluten försöker han med nesliga beslut att knäcka viljan hos den honduranska Exodus-Karavanen, vilket inte blir särskilt lätt. Inte heller hos vår kollega Silva för han och hans två kamrater från kanalen har fått husrum på kontoret hos en begravningsentreprenör!

Solidaritet från Mexikos folk

Journalisten Cesar Silva, UNETV.
– Dessa ögon, säger Silva och pekar på sina egna, har aldrig sett en liknande solidaritet från ett folk som det i Mexiko.

För till skillnad mot den mexikanska politiska PRI-ledningen är det mexikanska folket på Karavanens och honduranernas sida.

– Mexikos folk har visat det vackraste en människa kan visa i en så prekär situation som vi just nu befinner oss i, säger en kvinna i 50-årsåldern och hälsar till sina släktingar och barn hemma i Honduras.

Uttröttade och av solen brända barn

Kameran sveper över torget där barnen i alla åldrar ligger på marken eller tunna tygtrasor. De är mer än 1500 barn som varje dag går mil efter mil. De flesta sover, uttröttade av dagsmarschen som kan bli upp till sju mil, i de flesta fall med undermåliga skor eller tofflor.

För det handlar om de mest misshandlade i det lilla okända centralamerikanska landet, det fattigaste på den amerikanska kontinenten. Mer än 60 barn och minderåriga mördas varje månad, en var 13:e timme i ett kapitalistiskt bokstavligt utsugarsamhälle där alla rättigheter har fråntagits dem och deras föräldrar.

Donald Trump hotar och dömer och verkställer domen, i fallet med Honduras och Guatemala som anklagas för att inte stoppa tusentals desperata människor som flyr "Mardrömmen Honduras" bakom sig. De två länderna förlorar ekonomiskt bistånd från den stat som anser att Centralmerika är Vita Husets egen "Bakgård".


Trumps hot och skörden av hans nyliberala modell

Indignerade européer eller överklassdamer i den regeringstrogna pressen ifrågasätter dessa mödrar som tar med sig sina barn på den enorma strapats som det innebär att via fots eller en och en annan skjuts ta sig tusentals kilometer till den norra gränsen i Mexiko. De citerar gärna Donald Trump som i dag har postat tre Twitter där han återigen hotar vad han anser vara ”kriminella element som marscherar mot USA:s södra gräns” och känner en sådan rädsla att han har mobiliserat delar av armén.

Trump sa i dag också att han beslutat att dra in allt ekonomiskt stöd till de fattiga Honduras och Guatemala för att regeringar där inte har stoppat Karavanen. Den karln lever i en fiktiv värld och tror att han är Planetens Sheriff som kan hota och döma när det behagar. Vad han i själva verket får skörda, säger vänsteroppositionen i Honduras i partiet Libre, är skörden av hans egen ekonomiska nyliberala modell som påtvingats Honduras´ folk.

Karavanens deltagare har nu avverkat 758 kilometer sedan gryningen den 13 oktober 2018.
Klicka på kartan för större format.


Militariserad gräns för att möta nya karavaner!

Honduras´ president Juan Orlando Hernández militariserade i dag än en gång gränsen mot Guatemala för att förhindra att nya karavaner går över gränsstationen Agua Caliente mellan Honduras och Guatemala. Hans politiska bas och manöverutrymme blir för varje dag allt mindre och det betraktas att hans enda stöd nu finns hos armén och USA.

Den ansedda legendariska mexikanska dagstidningen El Universal skrev i dag att över 14.000 honduraner deltar i Karavanen mot Mexico City. Därifrån har de 1800 kilometer att vandra innan de kommer till Rio Bravo eller Rio Grande i norr innan de har lämnat vad de anser vara ”Mardrömmen Honduras”.

Men den verkliga Exodusen beräknas inträffa efter 1 december då Manuel Lopez Obrador ska tillträda presidentmakten i Mexiko. Han har lovat migranterna arbetstillstånd om de uppfyller de krav som ställs på dem. Trump går en problematisk tid till mötes efter det datumet.