miércoles, 13 de julio de 2016

Nytt mord i Honduras på miljö- och folkledare

Miljökämpen Lesbia Yaneth Urquia, 48 och mor till tre barn, mördades i torsdags förra veckan och kastades på soptippen som kallas ”Mata Mula”, döda åsnan.


Nytt mord i Honduras på miljö- och folkledare

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / FLAMMAN / Miljökämpen Lesbia Yaneth Urquia, 48, mor till tre söner och döttrar mördades i torsdags förra veckan med ett machetehugg i huvudet. Lesbia var en lokal ledare mot det starkt kritiserade kraftverksprojektet Aurora I i länet La Paz.

Företagaren Arnoldo Castro.
Detta projekt leds och ägs av Arnold Castro, make till regeringspartiets ordförande Gladys Aurora Lopez, tillika vice ordförande i landets kongress. Lopez är en nitisk försvarare av den militära statskuppen 28 juni 2009 i Honduras då militären störtade president Manuel Zelaya.

Gladys Lopez ses som ett emblematiskt exempel på extravaganta livet hos den rika ”vita oligarkin” som i helikopter flyger från staden Marcala de cirka 80 kilometrarna till huvudstaden Tegucigalpa, en fruktansvärd kontrast mot den misär och extrema fattigdom som hennes väljare i länet La Paz genomlider.

Gladys Aurora Lopez, ordförande för regeringspartiet Partido Nacional samt vice ordförande för landets kongress som beslutar om koncessioner för gruv- och kraftverksprojekt som, till exempel, projektet Aurora I som hennes make äger.


50-tal koncessioner

Efter statskuppen 2009 utsåg kongressen sin ordförande, Roberto Micheletti, till ny president i landet. I de allmänna valen som genomfördes i november samma år med militären som övervakare, valdes nationalistpartiets (som leds av Aurora Lopez) kandidat till president. Partiet fick nära nog kvalificerad majoritet i kongressen. Motståndsfronten uppmanade folket att bojkotta valet och bara 45 procent gick till urnorna.

Den nya kongressen utfärdade redan de första dagarna tillstånd för ett 50-tal koncessioner till honduranska energi- och gruvföretag lierade med den politiska eliten eller transnationella bolag.

Ett av dessa är Aguazarca som Bertha Caceres och hennes organisation Copinh (Civic Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras) bekämpade och bekämpar med priset av sitt eget liv som ändades den 3 mars i år. Ägaren av Aguazarca är familjeklanen Atala-Faraj, av kubanskt-palestinskt ursprung, Honduras mäktigaste familj.

Floden Rio Gualcarque som lenkaindianerna ser som en helig plats som under tusentals år har gett dem liv. För floden gav Bertha Caceres sitt liv i likhet med ett tiotal ur lenkafolket.


Mordhotade journalister

Lesbia Urquia var nära vän till Bertha Caceres och deltog i motståndet mot militärkuppen redan från första dagen. Som aktiv i Copinh deltog hon från 2010 i motståndet till kraftverksprojektet Aurora I och försvaret av floden Chinacla. Denna har dramatiskt minskat sitt vattenflöde sedan kraftverksbygget inleddes.

Under torkperioden måste människorna gå flera kilometer för att komma över vatten. Den stora majoriteten i dessa områden utgörs av lencaindianer. Journalisterna på ”Radio Lenca” har mordhotats när de uppmärksammat kraftverksprojektets konsekvenser.

Koncessionen för Aurora I är på 30 år. Projektet är beläget utanför staden San Jose i länet La Paz, som gränsar till länet Intibuca där kraftverksprojektet Aguazarca står still sedan mordet på Caceres och den internationella stormen av kritik som mordet medförde. I Marcala, med sina 30.000 invånare, var Lesbia känd med alla och hade sedan ett 20-tal år hade ett litet stånd på marknaden.

Staten fördömdes

Majoriteten av koncessionerna som den illegitima regeringen utfärdade 2010 är belägna på territorium som tillhör något av de åtta ursprungsbefolkningarna i Honduras.

– Inte i ett enda fall genomfördes det information, rådfrågningar och samråd, så som ILO:s 169:e konvention kräver i FN: s deklaration om rättigheter för ursprungsbefolkningarna.

Miriam Miranda.
Det säger Miriam Miranda, koordinatör för Garifunafolkets organisation Ofraneh och en nära politisk ”tvillingsyster” till Bertha Caceres.

Ett exempel på hur staten bryter mot de internationella lagarna och konventionerna ägde rum den 18 december 2015 då Honduras fördömdes av den Interamerikanska Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna. Regeringen hade utfärdat tillstånd för turist- och gruvprojekt på garifunaterritorium utan att först ha rådgjort med denna ursprungsbefolkning.

– Denna situation har förvärrats efter statskuppen där en rad lagar och dekret av nyliberal karaktär slår mot överlevanden av våra folk, tillägger Miranda.


Copinh: Regeringsmord

Copinh å sin sida säger i ett uttalande:

– Mordet på Lesbia utgör ett nytt politiskt femicidio. Det söker tysta de kvinnors röster som med mod och kurage försvarar sina rättigheter mot ett patriarkalt, rasistiskt och kapitalistiskt system som för varje dag kommer allt närmare en förstörelse av vår planet.

Copinh lägger det direkta ansvaret för mordet på Lesbia Urquia på regeringen Juan Orlando Hernández och de regeringsorgan, militära och polisiära som inte ser som sitt ansvar att beskydda försvararna av de mänskliga rättigheterna samt landets naturresurser.

– Samma ansvar har även Gladys Aurora Lopez och hennes make Arnold Castro. De är en permanent källa till hot och uppstådda konflikter för byggnationen av kraftverk i länet La Paz, säger Copinh i sitt uttalande.

Aurora Lopez å sin sida hotar Copinh med rättsliga efterräkningar för sitt uttalande.

Den omtyckta miljökämpen Lesbia Urquia begravdes i fredags förra veckan i Marcala där hela befolkningen följde henne till sin sista vila. Aurora Lopez fanns inte på plats.

USA förfogar över flera militärbaser samt radarinstallationer i Honduras.


Motion i USA:s kongress: Bryt det militära stödet

Med anledning av mordet på Urquia, väckte fem demokratiska kongressledamöter i USA en motion om en lag de kallar ”Bertha Caceres”. Den kräver att USA avbryter allt militärt och polisiärt stöd till regeringen i Tegucigalpa. USA-politikerna anser att så länge mordet på Bertha Caceres och över 100 mördade bönder i Aguandalen inte är uppklarade, måste USA avbryta sitt stöd till regimen. Motionen har väckt stark oro hos regeringspartiets ledning i Honduras.

I länet Mosquitia sköts fyra personer ihjäl och 5 skottskadades av DEA-agenter från sin Black&Hawkhelikoptrar som trodde att de civila som reste i en båt på floden var droghandlare. Två av de mördade vad gravida i 5:e respektive 6:e månaden och var på väg till en hälsokontroll.