lunes, 26 de noviembre de 2018

HONDURAS: Militariserad polis beskjuter demonstranter och sårar en journalist och en fackföreningsledare!


Giovanni Sierra intervjuar den förre störtade honduranske presidenten Manuel Zelaya en halvtimma innan vår kollega och fackföreningsledaren Angel Avila beskjuts av den miliära polisen. FOTO: MIRIAM EM ANUELSSON.




HONDURAS: Militariserad polis beskjuter demonstranter och sårar en journalist och en fackföreningsledare!

Av Dick Emanuelsson

Giovanni Sierra, efter operationen.
TEGUCIGALPA / 2018-11-26 / Protestdemonstrationen på årsdagen av presidentvalet den 26 november 2017 med anledning av oppositionens anklagelser av flagrant valfusk, slutade med att journalisten Giovanni Sierra från den oppositionella Tv-kanalen UNETV sårades svårt i sin högerarm medan fackföreningsledaren Angel Pizarro ock skottskadades i sin vänsterarm. Demonstrationen dränktes i polisens peppargas vilket orsakade andningssvårigheter för den förre presidenten Manuel Zelaya, som gick i spetsen för de cirka tusen demonstranterna.



Fackföreningsledaren Angel Avila 

sköts i armen.
Enligt uppgifter var det militärer ur det militära ”Kobra-kommandot” som öppnade eld mot demonstranterna. Militären försvarade sig med att `Los Cobra´ förflyttade fångar som demonstranterna ville befria, en uppgift som demonstranterna och oppositionen anser vara rent av löjeväckande. Militärerna var utrustade med krigsvapen, AK47:or.

Femhundra meter innan konfrontationen lämnade vi bevakningen av demonstrationen för att redigera de tre intervjuerna vi hade gjort med deltagare i demonstrationen, också för att då började natten att göra det omöjligt att fotografera och filma. Vad vi då inte visste var att demonstrationen skulle utsättas för beskjutning.

Det är inte enda gången vi undgått att riskeras bli offer för krypskyttar eller paramilitärer som oppositionen anser är dödsskvadroner som opererar i regimens tjänst.

Giovanni Sierra var den tredje reportern som har skottskadats och det finns ett klart mönster, säger kanalens journalister, och det handlar om att tysta Tv-kanalen och likvidera regimens motståndare. I Honduras har över 40 journalister mördats sedan den USA-stödda militärkuppen den 28 juni 2009.

Giovanni Sierra, längst till vänster, rapporterar till studion efter intervjun med Manuel Zelaya. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON


Video av Giovanni Sierra:


I gruvbolagets tjänst

Förra veckan grep poliser radiojournalisten Jairo Lopez, från staden Choluteca vars enda brott var att undersöka det transnationella gruvbolagets operationer som inneburit att den hetaste platsen i Honduras, med temperaturer mellan 30-43 grader, blivit av med stora delar av sina sötvattenkällor på grund av gruvbrytningen. Lopez tvingas nu gå till den lokala polisstationen varje fredag för att sätta sin namnteckning i polisens ”bok” som bevis för att han inte lämnat trakten. ”Det är, säger traktens stridbara invånare, ”en bekräftelse på att den här regimen är helt under kontroll av mäktiga ekonomiska kirafter som dessa gruvbolag”.

I förra veckan sköt militärpolisen med sina AK47:or när befolkningen i Choluteca gick ut i stora demonstrationer för att protestera mot regimen när landets parlament (kongress) genomförde en av sina sessioner i staden.

Den unge betongarbetaren Pedro Magdiel från den Nationella Motståndsfronten torterades under en hel natt och mottog 44 knivhugg i ryggen och tre machetehugg i kraniet innan han avrättades genom att han fick halspulsådern avskuren av sina bödlar som misstänktes komma från en militär dödsskvadron. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.

En journalist påträffad mördad. 40 kollegor har begravts sedan militärkuppen 2009.


Honduras 2018 Chile 1973

Den följande videon vi publicerar filmades av vår kollega Giovanni Sierra med sin egen mobiltelefon. UNETV:s kameraman var upptagen med att filma för UNETV:s två andra reportrar på plats, Ivis Alvarado och Rony Martinez.

Videon påminner mig om hur den svenske Tv-reportern Jan Sandqvists kameraman Leonardo Christensen filmade sin egen död när den chilenske korpralen Hector Hernan Bustamante Gómez lyfte pistolen och sköt rakt in i kameran. De efterföljande sekvenserna visar hur kameran blir allt ostadigare och sakta gick neråt mot marken i zigzag där Christensen blev liggande död [1].

Det var det första militära kuppförsöket mot vänsterregeringen Salvador Allendes regering som ägde rum den 29 juni 1973. Den 11 september skulle den fullbordas av general Augusto Pinochet. Tusentals skulle komma att dödas, torteras och försvinna, ett sår som ännu inte är läkt.

Armékorpralen Hector Hernan Bustamante Gómez lyfter pistolen och sköt rakt in i kameran som hölls av Leonardo Christensen, kameraman för Rapports Latinamerikareporter Jan Sandqvist, 29 juni 1973. Foto: Leonardo Christensen.


I morgon tisdag kommer vi publicera ett mer fullödigt reportage från händelserna i dag från ett Honduras i konvulsioner, i hunger och terror, där den politiska regimen är allt mer trängd och där presidentens bror Tony Hernandez i dag ställdes inför rätta i New York efter att han gripits på flygplatsen i Miami i fredags, anklagad för att ingå i en knarkkartell i Honduras med tentakler till Colombia och Mexiko och vara ansvarig för att medverkat till att tonvis med colombianskt kokain har haft en fri korridor genom Honduras.

Men vem vilka kontakter har Tony Hernandez haft inom regering, presidentpalats och i inom de väpnade styrkorna för att kunna genomföra dessa operationer?

[1].
PUBLICERAD:11 JULI, 2007
Mordet på Rapports kameraman – de ansvariga är fortfarande fria

Video:

Honduras: ¡“Estamos cerca que Juan Orlando salga del país”!

LUIS SOSA, dirigente del magisterio y de la Resistencia hondureña: ¡“Estamos cerca que Juan Orlando salga del país”! Por Dick & Miriam Emanuelsson
https://youtu.be/u65dcxgnrTY