miércoles, 5 de diciembre de 2018

Konspiratör mot Manuel Zelaya och Hugo Chávez arresterad för korruption i Honduras

Leonardo Villeda Bermudez förs bort av en agent från ATIC, den kriminaltekniska medicinska enheten inom den honduranska poliskåren. Annat ljud var det var i skällan för åtta år sedan när Villeda ledde den antisocialistiska kampanjen mot Hugo Chavez och var ett viktigt civilt stöd till militärkuppen i Honduras.
Konspiratör mot Manuel Zelaya och Hugo Chávez arresterad för korruption i Honduras

Av Dick & Miriam Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018/12/05 / Leonardo Villeda Morales Bermudez, son till den förre presidenten i Honduras, Ramón Villeda Morales (21 december 1957 till 3 oktober 1963, omtalad för att ha utlöst en egen palatskupp), greps igår tillsammans med nio andra personer, anklagade för korruption inom det honduranska sjukvårdssystemet (Seguro Social).

Enligt beräkningar av honduranska det honduranska åklagarämbetet, nådde siffran för denna korruption den astronomiska summan av sju miljarder Lempiras, eller 2,76 miljarder kronor i det fattigaste landet i Amerika.

Miriam och jag har ett speciellt minne av Señor Villeda. Det var den 22 februari 2011 i ett av Tegucigalpas lyxhotell där ”Vitskjortorna”, den civila delen av stödet till militärkuppen den 28 juni 2009 hade sammankallat ett offentligt möte till stöd för den venezuelanska opposition som ville se Chavez störtad, än en gång. Cirka 200 personer från huvudstadens högsta sfär hade bänkat sig när en reporter på Radio America, som så klart av sitt stöd till statskuppen 2009, öppnade konferensen och gav ordet till den person som skulle presentera paneldeltagarna från Venezuela.

Tjugo månader hade gått sedan statskuppen och året innan, 2010, hade tio av våra kollegor inom journalistkåren mördats för att ha rapporterat i sina medier om vad som hände i den centralamerikanska nationen. 

I centrum av uppmärksamheten den där kvällen placerades statskuppens språkrör, Roberto Micheletti. Leonardo Villeda utsåg Micheletti den kvällen som ”den första latinamerikanska hjälten från det 21: e seklet”. Micheletti stod bara och myste tills han senare fick ordet. Den Liberala Internationalens ordförande, arméöversten Hans van Baalen hade månaderna innan utsett Micheletti till Internationalens vice ordförande. Inte undra på att den vithårige Micheletti bara stod och myste.

Vi var de enda reportrarna denna kväll. En ”Katt bland hermeliner”, som det också heter. Efter att ha bevakat händelserna i Honduras under de 20 dramatiska månaderna efter statskuppen, var vi utan tvekan ”märkta” av säkerhets- och underrättelseorganen som fanns på pålats den här kvällen.

Chefen för Honduras Migrationsverk, en aktiv general som varit en enhet inom dödsskvadronen ”Bataljon 3-16" från 1980-talet hade placerat mig (Dick) på ett utkast till lista över tolv utlänningar i Honduras som han föreslog inrikesminister Africo Madrid skulle deporteras från Honduras. Men just vid denna tidpunkt, tiden före den 31 december 2010, dödades den 10:e honduranske journalisten.

Leonardo Villeda Bermudez var en del av den politiska ”Frimurarlogen” som står över alla statliga och parlamentariska institutioner i egenskap av ledare för Honduras Svenskt Näringsliv, Cohep. Den organisationen, i likhet med många andra organ och icke-statliga organisationer (NGO), var delaktiga och aktiva i konspirationerna som ledde fram till statskuppen i juni 2009. Denna över klasserna stående Loge är fortfarande intakt.

Efter att ha gett Micheletti och de venezuelanska kuppmakarna sina lovord och blommor, vände sig Villeda till Miriam och mig med orden:

– Jag har observerat ansikten i eftermiddag och jag har sett två ansikten som INTE har visat några känslor av glädje. Men till dessa två människor vill jag säga; vilken lycka att de kan leva i en demokrati!

Det var inget tvivel om vem han talade om. För 200 ansikten, med ögon svarta av hat riktades mot dessa två ödmjuka journalister. Det enda som återstod var kvar att Michelettis tre livvakter skulle göra sina pistoler redo att avlossas.

I den miljön tillbringade vi 3,5 timmar när Leonardo Villeda praktiskt taget satte en gravsten på våra pannben.

Men i dag var det i stället Leonardo Villeda Bermudez som fördes bort av den regim som han var med om att lägga grunden för.

Venezuela kämpar vidare och Michelettis och Villedas allierade befinner sig i exil i Miami där de fortsätter sina konspirationer som deras kompisar i ”Lilla Havanna” har gjort under 60 år. Det fattas 26 dagar tills vi firar 60-årsjubiléet.

Missa inte de två videon, en sammanfattning av Villedas ord och en sammanfattning av situationen under och året efter statskuppen i Honduras.


1. Villeda se dirige a los reporteros: (4 min.)
2. Estuvimos en la conferencia de “la Campaña Internacional Antisocialista del Siglo XXI” en Tegucigalpa; “Un antídoto para el Socialismo de Siglo XXI”. Cuatro golpistas venezolanos y cuatro hondureños, encabezados por Roberto Micheletti (16:32 min.).